Ruil jij je traditionele wagen weldra in voor een moderne plug-in hybride of elektrische auto? Slimme keuze! Dat is niet enkel ecologisch, maar ook de toekomst van de mobiliteit. Daarbij denk je best ook eens na over de juiste laadoplossing voor je elektrische wagen.
Mogelijk twijfel je nog over de aanschaf van een eigen laadpaal bij jouw thuis, omdat je denkt dat opladen via het stopcontact of openbare laadpunten net zo goed werkt. Hoewel dit waar is, zijn er wel enkele risico’s en kosten aan verbonden. Wij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.
Thuis laden met je meegeleverde kabel.
Wanneer je een plug-in hybride of elektrische auto koopt, wordt er meestal een laadkabel meegeleverd die je kunt aansluiten op een standaard stopcontact (220V) in je garage of op de oprit. Het grootste voordeel hiervan is dat je geen extra investeringen hoeft te doen en gewoon de normale elektriciteitsprijs betaalt. Helaas zijn er ook enkele nadelen:
- Het duurt erg lang om de batterij van je auto volledig op te laden. Afhankelijk van de stroomsterkte van je thuisnetwerk, de grootte van de batterij van je auto en het vermogen van de transformator, kan het tien tot twintig uur duren om een volledig elektrische auto op te laden. Vind je dit te lang duren? Dan kun je beter investeren in een eigen laadpaal.
Hoewel je meestal een aangepaste laadkabel ontvangt die het opladen via het stopcontact veiliger maakt, zijn gewone huis-, tuin- en keukenstopcontacten niet ontworpen om aan de behoeften van een elektrische auto te voldoen. Hierdoor kan er snellere slijtage optreden en neemt het risico op brand toe. - Bovendien mag je de auto niet zomaar op elk stopcontact aansluiten. Zoek altijd naar een stopcontact met een apart beveiligde groep om te voorkomen dat de meterkast overbelast raakt.
Hoewel opladen via het stopcontact prima werkt, is het geen duurzame langetermijnoplossing. Met een eigen laadpaal vermijd je deze risico’s en ben je er zeker van dat je altijd een veilig laadpunt tot je beschikking hebt.
Beter investeren in een vast laadpunt.
Thuis een laadpaal installeren heeft verschillende voordelen.
- Een groot voordeel is de snelheid waarmee je kunt opladen, afhankelijk van het vermogen van het gekozen model kan dit tot 10 keer sneller zijn dan met een gewoon stopcontact.
- Daarnaast hoef je niet meer op zoek naar beschikbare openbare laadpalen en betaal je minder voor het opladen. Populaire vermogens voor thuisoplossingen zijn 3,7 kW en 7,4 kW. Wanneer je kiest voor een slimme laadpaal, wordt de werking flexibeler.
- De slimme laadpaal past zich aan jouw gebruiksgewoonten aan en zorgt voor optimale laadomstandigheden. Het balanceren van het andere stroomgebruik, een gedetailleerd verslag daarvan en het rekening houden met jouw voorkeuren zijn enkele voordelen van een slimme laadpaal. Het gebruik van nachttarief, het hebben van een volle batterij tegen 9 uur ’s ochtends en het gebruik van energie van jouw zonnepanelen zijn allemaal mogelijk met een slimme laadpaal.
Thuis geen plaats om een laadpaal te plaatsen? Dan schiet de Vlaamse overheid je te hulp. Als er zich binnen een straal van 250 meter rond je woning geen publiek laadstation bevindt, kan het departement Mobiliteit en Openbare Werken er voor jou – en de rest van de buurt – één installeren. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces.
Een vast laadpunt is dus goedkoop, snel, praktisch, veilig en gebruiksvriendelijk… Én er zijn verschillende mogelijkheden.
Maar hoe weet je welke laadpaal de juiste is voor jouw wagen?
Heb je thuis een eenfasige of driefasige aansluiting?
Het merendeel van de Belgische huizen hebben nog steeds een enkelfasige aansluiting, wat soms niet voldoende is als je een grote stroomverbruiker, zoals een elektrische auto, toevoegt. Voordat je echter snel een verzwaring naar een driefasige aansluiting aanvraagt bij de netbeheerder, is het verstandig om eerst te onderzoeken hoe je huidige aansluiting en verbruik eruitzien om te bepalen of dit werkelijk noodzakelijk is.
Welke elektrische wagen heb ik op het oog?
Het type aansluiting dat beschikbaar is, bepaalt welke laadpaal geschikt is voor jouw elektrische auto. Het is belangrijk om een laadpaal te kiezen die past bij de aansluiting en ervoor te zorgen dat de laadcapaciteit van zowel de auto als het laadpunt op elkaar zijn afgestemd. Het heeft weinig zin om een laadpaal te installeren die sneller kan laden dan je auto, of andersom.
Hoe ziet mijn rijgedrag eruit?
Wanneer je dagelijks grote afstanden aflegt met je elektrische auto, heb je een krachtigere laadpaal nodig om snel weer op weg te kunnen dan wanneer je de auto zelden gebruikt.
Wat is het effect van het capaciteitstarief?
Vanaf 1 januari 2023 worden de distributienetkosten op een nieuwe manier berekend op basis van het deel van je energierekening dat je aan je netbeheerder betaalt. Hoe hoger je verbruikspieken zijn, hoe hoger de netkosten zullen zijn. De keuze van je laadpaal is hierbij ook van belang. Bijvoorbeeld, een driefasige elektriciteitsaansluiting bij je thuis kan je auto snel opladen (tot wel 22 kW), maar veroorzaakt ook hoge stroompieken, waardoor de energierekening stijgt. Het installeren van zonnepanelen voor gratis energie en/of een slimme laadpaal die automatisch je verbruikspieken beperkt, zijn beide slimme overwegingen.
Belangrijk om weten!
Als je kiest voor een eigen laadpunt met een vermogen van 5 kVA of meer, ben je verplicht om de installatie te melden bij je netbeheerder. Tot 31 december 2023 worden niet-geregistreerde laadpunten nog gedoogd, daarna kan je er een boete voor krijgen.